Κατάρτιση και Πιστοποίηση Φορτοεκφορτωτών – μελών Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών

katartisi-fortoekfortotes

Η Ειδική Υπηρεσία Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίαςκαι Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ), ενεργώντας ως Δικαιούχος κατά την έννοια του άρθρου 3 του Ν. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α) αναλαμβάνει την υλοποίηση της Πράξης «Επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης φορτοεκφορτωτών ξηράς-λιμένος», με κωδικό ΟΠΣ 5051556.

Η Πράξη, σύμφωνα με την υπ.αριθμ.πρωτ. 1604/292/Α3/13.03.2020 Απόφαση Ένταξης (ΑΔΑ: ΨΩ9Λ46ΜΤΛΡ-9ΧΨ) ως ισχύει, χρηματοδοτείται από το Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εμπίπτει στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις» και 2Σ «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)» στο πλαίσιο της επενδυτικής προτεριότητας 8v.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω Πράξης, θα υλοποιηθεί η δράση της κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων 5.000 φορτοεκφορτωτών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β` Φορτοεκφορτωτές Λιμένα ή Ξηράς ή στο Μητρώο Α` Φορτοεκφορτωτές Λιμένα ή Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (Ε.Μ.Φ.) σύμφωνα με τις προϋποθέσεις πιστοποίησης δεξιοτήτων της ειδικότητας του Φορτοεκφορτωτή Λιμένα ή Ξηράς, όπως αυτές ορίζονται στον ν.4455/2017 (ΦΕΚ 22/Α/23-2-2017) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. πρωτ. οικ. 20303/383/2017 (ΦΕΚ 1623/Β/11-5-2017), στην οποία ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής, οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΜΦ.

Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και η προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, η απόκτηση τεχνογνωσίας σε θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας και η αναβάθμιση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας των Φορτοεκφορτωτών Λιμένα και Ξηράς.

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και περιλαμβάνει:

  • Υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης (150 ωρών εκ των οποίων 120 ώρες αφορούν σε θεωρητικό μέρος και 30 ώρες αφορούν σε πρακτικό μέρος – μελέτη περιπτώσεων), βασισμένο σε σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους
  • Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς, η οποία χορηγείται κατόπιν εξετάσεων που διεξάγονται μετά από την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του ανωτέρω προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Τις υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης θα παρέχουν αδειοδοτημένα Κέντρα Δια βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) επιπέδου 1 και επιπέδου 2, που πληρούν τους όρους της παρούσας και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελουμένων, αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης, νομικά πρόσωπα αστικού ή εμπορικού δικαίου, που είναι διαπιστευμένοι από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Υ.Δ.), σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024, και έχουν εγκριθεί από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ως Φορείς διενέργειας εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης φορτοεκφορτωτών λιμένα ή ξηράς, σύμφωνα με τα άρθρα 28 έως 30 της με αριθμ. 228536 (ΦΕΚ Β’ 12/10.01.2018) Κ.Υ.Α. και έχουν ανταποκριθεί στην από 21.10.2020 ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Οι ωφελούμενοι της Δράσης δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης».

Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

Επιπλέον, κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετείχε σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα.


2014-20-epanek-espa-banner

Περισσότερες πληροφορίες: 210 3802020 – 210 3810776

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας:


Αποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου